DEDE KORKUT İLKOKULU
(E-GÜVENLİK) OKUL EYLEM PLANI
Okulumuzda geleceğimizin teminatı çocuklarımızın eğitim yoluyla kendisi ve çevresiyle barışık bir birey olarak hayata hazırlanması, "Yaşam Boyu Sıfır Şiddet" sloganının her yaşta birey tarafından içselleştirmesi amacıyla "Güvenli Okul Projesi" okul içinde ve okul dışında kesintisiz ve geliştirilerek uygulanacaktır.
Millî Eğitim Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 22.12.2016 tarihinde imzalanan "Okullarda Güvenli Ortamın Sağlanmasına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Artırılmasına Yönelik İşbirliği Protokolü" kapsamında; OGOS Projesi revize edilerek 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılından itibaren uygulanmak üzere "Güvenli Okul Projesi" geliştirilmiştir.
AMAÇ
Okulumuzun tüm üyelerini çevrimiçi olarak korumak ve güvenliğini sağlamak.
Tüm personelin güvenli ve sorumlu bir şekilde çalışmasını sağlamak, olumlu davranışları online olarak modellemek ve teknolojiyi kullanırken kendi standartlarını ve uygulamalarını yönetme gereksiniminin farkında olmak.
Okuldaki tüm üyeler tarafından bilinen çevrimiçi güvenlik endişelerine yanıt verirken açıkça kullanılacak prosedürleri tanımlamak.
Ana hedefimiz, internet erişimi ve kişisel cihazlar da dahil olmak üzere bilgi iletişim cihazlarının kullanımı için bu güvenlik politikasının geçerli olmasıdır. Çocuklar, personel ya da diğer kişilere, çalıştıkları dizüstü bilgisayarlar için de geçerlidir.
E-GÜVENLİK (E-SAFETY) POLİTİKAMIZ:
Okulumuzda ders anlatımı yapılan her alanda etkileşimli tahta ve güvenli internet erişim ağı vardır.
Ders anlatımlarında eba eğitim ve eTwinning portallarından da yararlanılmaktadır. Güvenli internet erişim ağı, ağ güvenlik filtresiyle kullanılmaktadır.
Okulumuzun internet sitesi, Instagram sosyal ağları bulunmaktadır. Bu ağların üzerinde yayınlanan veriler kontrollü olarak paylaşılmaktadır.
Etkileşimli tahtalar güvenlik kurulumu ile öğretmenlerin kontrolünde kullanılmaktadır.
Okulumuzun öğretmenleri Millî Eğitim Bakanlığı tarafından verilen Siber Zorbalık, BİT'in doğru ve güvenli kullanımı konularında uzaktan ve yüz yüze eğitimler almıştır/alacaktır.
Okulumuzun internet sitesinde e-güvenlik konusunda, guvenliweb.org.tr. sitesi ve buradan alıntılanan öğrenci ve velilere yönelik videolar ve afişler yer alan linkler yer almaktadır. Okul paydaşlarımız istedikleri zaman konu ile ilgili bilgi alabilmekteler.
Okulumuzda 21.yy iletişim becerileri önemsenmektedir. Bununla ilgili olarak öğrencilerimizin BİT kullanım becerilerini geliştirme çalışılmaları yapılmaktadır.
Okulumuzda Dijital vatandaş olma konusunda öğrencilerimizi bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.
Velilerimizin iletişim bilgileri kendi bilgi ve istekleri haricinde asla 3. Şahıslarla paylaşılamaz.
Personelimiz, internet trafiğinin izlenebileceğini ve tek bir kullanıcıya kadar izlenebileceğinin farkında olacak.
Okul sistemlerini ve cihazlarını kullanırken takdir yetkisi ve profesyonel davranış gereklidir. Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli ve sorumlu İnternet kullanımı konusunda güncel ve uygun personel eğitimi, düzenli (en az yıllık) temelde çeşitli şekillerde sağlanacaktır.
Çalışanların hepsi, çevrimiçi davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır. Mesleği veya kurumu tehlikeli durumuna düşürdüğü veya mesleki yeteneklerine güvenini kaybetmiş bir şeyin bulunduğu düşünülürse, hukuk, disiplin veya hukuki önlemler alınabilir.
Ebeveynlerin dikkatleri, bültenler, mektuplar, okul izah name ve okul web sitesinde okulun çevrimiçi güvenlik (e-Güvenlik) politikasına ve beklentilerine yönelecektir. Evde ve okulda ebeveynlerle çevrimiçi güvenlik konusundaki işbirlikçi, yaklaşımı teşvik edilecektir. Evde güvenli İnternet kullanımı için gösteriler ve öneriler içeren ebeveyn eğitimleri sunma veya diğer iyi katılan etkinliklerde çevrimiçi güvenliğin vurgulanmasını içerebilir.
Çevrimiçi güvenlik konusundaki ebeveynler için bilgi ve rehberlik, ebeveynlere çeşitli biçimlerde sunulacaktır. Ebeveynler, çevrimiçi olarak çocukları için rol modeli olumlu davranışlar teşvik edilecektir.
Okulumuzun e-Güvenlik politikasının belirlenmesi, eğitimlerin verilmesi ve çalışma planının hazırlanmasında aşağıdaki web adreslerinden faydalanılmıştır.
"Daha Güvenli İnternet Merkezi (gim.org.tr)
Güvenli Web (guvenliweb.org.tr) - çevrimiçi güvenlik konuları için farkındalık portalı.
Güvenli Çocuk (guvenlicocuk.org.tr) - 13 yaşından küçük çocuklar için oyun ve eğlence portalı.
Ihbar Web (ihbarweb.org.tr) - yasadışı içerik için telefon hattı.
İnternet BTK (internet.btk.gov.tr) - İnternet ve BT yasası konusunda farkındalık portalı."